2019. szept. 9.

Miért igyunk tejet?

A tej és a tejtermékek olyan létfontosságú tápanyagokat (ásványi anyagokat, vitaminokat, bioaktív anyagokat, zsírsavakat, fehérjéket stb.) rejtenek, amelyekre ‒ egészségünk megőrzése érdekében ‒ minden életkorban szükségünk van.

Egy pohár félzsíros tej energiatartalma mindössze két almáénak felel meg, így nyugodtan fogyaszthatják a diétázók is. Annál is inkább – mivel éppen az alacsony kálciumbevitel – a kevés alvással súlyosbítva – a testtömeg gyarapodásának egyik igen fontos kockázati tényezője.

A kálciumot – mivel nem termeli a szerveztünk – a táplálékainkkal kell felvennünk, naponta 1000-1200 milligrammot. Erre a tej a legideálisabb, mert optimális és jól emészthető formában van benne fehérje, tejzsír, tejcukor, D-vitamin, foszfor, egyéb vitaminok és ásványi anyagok.

A tej fogyasztása az alvászavar elleni is hatékony, mivel magas az alváshormon, melatonin tartalma. A tej ezen tulajdonságát alapul véve német kutatások alapján a tejből már speciális „gyógy”tej is készül az alvászavarosoknak, ahol az istállóban éjjel vörös, narancs és sárga fénykeverékkel érik el a melatonin termelés huszonötszörös növekedését.

Mivel a magyarok 75 százaléka daganatos megbetegedések, illetve szív- és érrendszeri kórok miatt hal meg, ezért különösen fontos lenne, hogy pontos információink legyenek a tejfogyasztás rák megelőző hatásaival kapcsolatban is. A lakosság több mint háromnegyede nem tudja, hogy a gyerekkorban kialakított helyes étkezési szokásokkal – például a rendszeres tejivással – a vastagbélrák kialakulásnak kockázata jelentős mértékben csökkenthető. A tej jótékonyan hat a szívre és az erekre is.

Egy 22 éven át tartó japán vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy a tejivóknál ötven százalékkal kevesebb az agyvérzés, de emellett pozitívan hat a vérnyomás csökkentésére, és a HDL- azaz a jó koleszterin szint növelésére is.

A jelenlegi, átlag napi 1,8 decis tejfogyasztás – a táplálkozási szakemberek véleménye szerint – kevés, az ideális a fél liternyi mennyiség lenne.

Az új-zélandi Otago Egyetem kutatóinak tanulmánya azt mutatja, hogy a tejet fogyasztó gyerekek 40 százalékkal kisebb eséllyel lesznek felnőttkorukban bélrákosok, s az 55 évnél idősebb nők esetében 47 százalékkal kevesebb rákos megbetegedés fordult elő, mint a kalciumot fogyasztó vizsgált csoport esetében. Akiknek tejcukor- vagy tejfehérje-érzékenységük van, azoknak érdemes alternatív megoldásokban gondolkodni, a keménysajtok ugyanis még a tejnél is magasabb arányban tartalmaznak kálciumot.
 

Kiknek fontos különösen a tej?

A tej a gyerekek egészséges fejlődéséhez szükséges szinte valamennyi tápanyagot tartalmazza.
 

Mit ad még a tej?

A tejfogyasztás növekedése hozzájárul az egészséges táplálkozás elterjesztéséhez, és az ágazatban meglévő munkahelyek megtartásához is. A tejágazatban foglalkoztatottak biztos megélhetése hozzájárul az ágazat sikeréhez, összességében a bruttó hazai össztermék növekedéséhez is.

Végül, de nem utolsósorban, hogyan lenne tej nélkül túrógombóc, vaníliafagyi, palacsinta vagy madártej?

forrás: www.amc.hu