Gazdaságunk

A Pusztaszabolcsi Agrár Zrt. Pusztaszabolcson, a Mezőföld szívében fekvő kizárólagosan magyar tulajdonban lévő tejgazdaság.

Társaságunk jogelődjét 1959-ben alapították, Mező Imre MGTSZ néven. A rendszerváltást követően a részvénytársasággá, azt követően pedig zártkörű részvénytársasággá alakult vállalatunk. A tulajdonosok jelentős része folyamatosan a társaságban rendelkezik munkaviszonnyal.

A gazdálkodásunk a teljes termék-utat lefedi. Ennek megfelelően magunk állítjuk elő a takarmányokat, a saját holstein-fríz állományunkon keresztül termeljük meg a tejet, melynek körülbelül az 50%-át mi magunk dolgozzuk fel. A feldolgozott termékeket pedig saját márkás üzleteinkben illetve viszonteladóinkon keresztül értékesítjük.

Mivel a jogi személyek nem vásárolhatnak termőföldet a jelenlegi jogi környezetben, így mi sem tudjuk területeinket növelni, ezért társaságunk szemléletváltásra kényszerült. Körülbelül tíz éve úgy döntöttünk, hogy nem a szántóföldi növénytermelésből szeretnénk megélni, hanem egy magasabb hozzáadott értékkel rendelkező árut akarunk értékesíteni. Ennek megfelelően a meglévő tehenészeti telepünket kezdtük korszerűsíteni és a szántóföldi növénytermesztést a szarvasmarhák takarmányigényei alapján módosítottuk.

Gazdaságunk jelenleg 1.200 Ha területen gazdálkodik, melyből nagyjából 500 ha az általunk bérelt terület, a többi terület megművelését pedig bérművelésben végezzük tagjainknak és a környékbeli földtulajdonosoknak. Ez a mennyiségű terület nem tette lehetővé, hogy szántóföldi árunövényeket helyezzük előtérbe, azonban remek lehetőséget adott a megfelelő minőségű és mennyiségű takarmány előállítására.

Teljes egészében áttértünk a tápanyag utánpótlás tekintetében a tehenészet által biztosított szervestrágyázásra. A szerves trágyát még az istállóban kezeljük a Sobac® baktérium és gomba kultúrával, mely elősegíti a trágya gyorsabb hasznosulását és a talajszerkezetet átalakítva egy lazább talajt eredményez, végül pedig összességében egy tápanyagban gazdag, szárasságnak jobban ellenálló termőtalajt kapunk vegyszer mentesen. Ezt a technológiát forgatás mentes talajműveléssel folytatjuk.

A tehenészetben a szemléletváltásnak köszönhetően rengeteg újítást és fejlesztést hajtottunk végre, valamint növeltük az állatlétszámot. 2011-ben éves átlagban 552 tehénnel rendelkeztünk, addig 2017. évben már 688-al. Fontosnak tartom kiemelni, hogy a tehénlétszám emelkedést saját állatállományból értük el, nem vásároltunk üszőket a létszámnöveléshez. Ehhez a közel 25%-os létszámnövekedéshez természetesen rengeteg fejlesztésre és munkára volt szükségünk.

A takarmányozásunkat átállítottuk egy sokkal természetesebb irányra, melyben a szálas takarmányok képezik a túlsúlyt, egyúttal a különböző táplálék-kiegészítőket a minimális szintre szorítottuk és védett zsírokat sem etetünk állatainkkal. Az egészség a helyes táplálkozásnál kezdődik. Nincs ez másképp a teheneknél sem. Éppen ezért törekszünk arra, hogy a takarmány minél nagyobb részét mi magunk állítsuk elő. Mi ezzel a módszerrel tudjuk biztosítani az állatállomány számára az első osztályú élelmet, ami végső soron a tej íz-világában is visszaköszön.

Ezzel a takarmányozással ugyan nem tudunk rekorddöntő fejésátlagot produkálni, de a költségek jelentős leszorításával, valamint az állatok életteljesítményének jelentős növekedéssel még is kedvezőbbé váltak a termelékenységi mutatóink.

Ez a jellegű állattartás lényegesen kímélőbb az állatokra nézve, a természetesebb tartás következtében pedig sokkal egészségesebb és hosszabb életűek lettek a teheneink. Mióta ezt a fajta takarmányozást folytatjuk elhanyagolható mértékűre csökkent (1,74%) a tehén elhullás az állományban és a szaporodásbiológia is sokkal eredményesebb, melynek köszönhetően az elmúlt 5 évben átlagban évi 89 db vemhes üszőt tudtunk értékesíteni, mindemellett a saját állományunk létszáma is növekedett.

A jelenlegi állományunkkal évi több, mint 6 millió liter prémium minőségű nyers árutejet tudunk előállítani.

A nyers tej árak drasztikus és kiszámíthatatlan ingadozása miatt váltanunk kellett a nyers tej értékesítéséről a feldolgozás irányába. Ennek eredményeképp felépítettük 2011-ben a tejüzemünket.

Mi egy kis manufaktúra szerűen működő üzem vagyunk. Nem törekszünk ipari mennyiségek gyártására, ezért a kisebb darabszám mellett magasabb minőséget tudunk elérni, mint a nagyüzemi tejgyárak.

Folyamatosan fejlesztünk, és korszerűsítünk. Jelenleg is folyamatban van egy komplett átépítés, melynek következtében a jelenlegi 1.000 liter/óra kapacitásról 2.000 liter/óra kapacitásra növeljük a teljesítményét. Évről évre egyre több tejet sikerül feldolgoznunk és értékesítenünk, így mára a nyerstej termelésünk 50%-át már további feldolgozást követően tudjuk a piacra bocsátani. A feldolgozás növekedését mi sem mutatja jobban, hogy 2011. évben amikor beindult a gyártásunk 127.609 liter tejet dolgoztunk fel, míg a 2017. évben ennek több, mint tízszeresét, 1.734.773 litert. Az idei adatok alapján az prognosztizálható, hogy a növekedés – ha nem is ilyen kiemelkedő ütemben – de továbbra is állandó. Ennek a mennyiségnek köszönhetően sikerült egy egységes márkaarculattal kialakítani a Pusztaszabolcsi Tej márkát.

2011-ben kizárólag teljes tejjel indult a termékpalettánk. Ma már ezt jócskán meghaladta a termékpalettánk, így gyártunk teljes tejet, 2,8% zsírtartalmú tejet, 1,5% zsírtartalmú tejet, karamellás tejet, kakaót, madártejet, natúr és réteges gyümölcsjoghurtot, leveles túrót, vajat, tejfölt, kefirt, körített túrót, parenyica sajtot, füstölt és füstöletlen trappista sajtot és vaníliás túrót. Legújabb termékünk, melyhez nagyon sok reményt fűzűnk a Pusztaszabolcsi Sajt, mely egy homogén állagú, különleges íz-világgal rendelkező lyukmentes sajt.

Mivel szerettünk volna vásárlóinkhoz közelebb kerülni, ezért saját márkás üzleteket indítottunk. Ezzel lehetőségünk nyílt a Pusztaszabolcsi Tejet közvetlenül a fogyasztók számára elérhetővé tenni. Jelenleg több, mint 10 saját üzletünk van Fejér-, Komárom Esztergom-, Tolna-, és Pest megyében. A saját üzleteink mellett számos viszonteladóval állunk kapcsolatban akiknél nap, mint nap friss Pusztaszabolcsi Tejtermékek állnak rendelkezésre a vásárlók számára.

Véleményünk szerint a termékeink sikere abban rejlik, hogy gazdaságunk hisz abban, hogy a minőség a legjobb ajánlólevél. Ennek tükrében a tejtermelés minden mozzanatára a lehető legnagyobb figyelmet fordítjuk, hogy csak is a legkiválóbb termékek kerülhessenek a vásárlóink asztalára. Szerintünk még mindig igény van a kiváló minőségű, természetes tejtermékekre, ezért a jövőben is igyekszünk mindent megtenni, hogy a lehető legtermészetesebb módon készítsük a tejet, és az abból készülő termékeinket.

Hogy mindezt meg tudjuk valósítani kitartó, hozzáértő csapatmunkára volt szükség. A folyamatos fejlődéssel sok munkahely is keletkezett az évek során. 2010-ben az átlagos statisztikai létszámunk 61 fő volt, míg ma 118 munkatársunk van, ami azt jelenti, hogy közel kétszer annyi embernek tudunk munkát biztosítani, mint a feldolgozó üzem megnyitását megelőzően.

A fejlődéssel persze folyamatosan keletkeznek az újabbnál újabb kihívások, így jelenleg is a legnagyobb gondot az okozza, hogy a növekvő termeléshez szükséges hűtőraktár-kapacitást biztosítani tudjuk. Nagy problémát okoz továbbá, hogy a tejipari szakmunkás képzés hosszú időre szünetelt az egész ország területén. A tavalyi évben ugyan megindult a képzés ismét, de hosszú folyamat mire megfelelő szakképesítésű munkavállalók megjelennek a munkaerő piacon.